cetateanul x

ieri, the economist publica un articol interesant despre tendinta mai multor tari de a interzice dubla cetatenie. dubla cetatenia a aparut ca urmare a libertatii de miscare a individului, cat si ca urmare a unor evenimente politice majore (de ex, multi descendenti ai celor persecutati in razboaie sau conflicte). totusi libertatea de miscare ramane cauza majora. poate aceasta libertate e si cea care ii sperie pe politicieni. in era in care sunt din ce in ce mai multe familii mixte, in multe tari copii primesc inca de la nastere dubla cetatenie.

dar ce presupune cetatenia asta?

conform conventiei europene, cetăţenie înseamnă legătura juridică dintre o persoană şi un stat şi nu indică originea etnică a persoanei.

dex-ul zice ca cetatean e acea persoană care face parte din populația stabilă a unui stat, având toate drepturile și obligațiile prevăzute de lege.

putem avea legatura juridica cum mai mult decat o entitate? sau actionam pe principii exclusiviste?

si ce inseamna populatie stabila? eu daca stau de 5 ani in germania, mai fac parte din populatia stabila a romaniei? obligatiile pe care le am fata de romania sunt altele fata de germania (in afara de serviciul militar)? nu tot la fel trebuie sa traiesti in orice tara ai fi? si ce drepturi am in minus sau in plus ca cetatean al unei tari fata de cetatenii altei tari? in afara de vot, in mod normal, numai libera circulatie poate si este in anumite masuri ingradita (nu discutam de tari care inca sunt la nivel medieval sau sub dictatura). iar daca stau de 5 ani in germania, de ce nu am voie sa votez ca si ceilalti germani? pe mine nu ma afecteaza ce se intampla cu politica germaniei, sau cum?

asa ca la ce e buna cetatenia? doar ca sa opreasca emigrantii? (tin minte o replica a unui african din “let’s make money”, care zicea “puteti sa construiti ziduri si mai inalte, dar de foame, africanii tot vor veni in europa”)

si de ce nu putem avea doua cetatenii? mi se pare ca suntem ca niste copii pusi in fata intrebarii “dar pe cine iubesti mai mult, pe mami sau pe tati?”. si totusi ce raspundem? eu una daca as avea de ales intre cea romana si cea germana, as alege-o pe cea germana, pentru ca asa scap de jdemii de vize. dar daca as putea sa imi pastrez si cetatenia romana, as pastra-o, pentru ca oriunde as fi, romania va face parte din mine. prin educatie, prin amintiri, prin genetica.

iar pentru copii cu parinti cu cetatenii diferite, pastrarea unei singure cetatenii poate deveni periculoasa. in cazul unui divort, se poate ca un parinte sa isi piarda copilul doar pentru ca au cetatenii diferite si legea unei tari ii e total defavorabila.

eu cred ca daca ne bazam pe globalizare pentru a progresa, nu avem de ce sa le punem stampila de “dezertori” celor care aleg sa traiasca (si) in alta tara.

You May Also Like

About the Author: admin

Leave a Reply